محمد عبدهزاده معتقد است: افزایش قیمت داروها از یک طرف امری انکار ناپذیر است و از طرف دیگر این مساله به بیماران فشار مضاعفی وارد می کند. در این بین وظیفه دولت است که با تخصیص اعتبار این خلا را پوشش دهد اما متاسفانه این اتفاق نمیافتد.
به گزارش فانا، چند روزی است که افزایش قیمت دلار باعث شده تا تعداد قابل توجهی از بیماران به خصوص کسانی که داروهای خاص مصرف میکنند و نیازمند مصرف روزانه و هفتگی هستند، دچار سردرگمی شوند.
از یک طرف دو هفته پیش وزیر بهداشت و درمان از افزایش قیمت برخی اقلام دارویی خبر داد و دلیل این کار را واقعی شدن نرخ داروها و جلوگیری از ورشکستگی تولیدکنندگان عنوان کرد و از طرف دیگر محمد عبدهزاده، رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران مدعی است نرخ بسیاری از داروها تغییری نکرده و برخی از داروها حتی با همان نرخهای سال 1401 به فروش میرسند.
در این آشفته بازار اما هر روز اخباری از نارضایتی مردم به دلیل کمبود، نبود و گرانی دارو در رسانههای مختلف کشور منتشر میشود. اینکه تولیدکنندگان دارو برای سرپا نگه داشتن چرخ تولیدات خود چارهای جز افزایش قیمتها ندارند یک طرف ماجرا است و طرف دیگر آن بیمارانی هستند که زیر بار تورم دیگر توانی برای ادامه دادن ندارند. بیمارانی که به دلیل همین گرانی دارو خودخواسته چرخه درمان را ترک میکنند.
میزان مواد اولیهای که داروسازان با ارز 28 هزار و 500 تومانی وارد میکنند اصلا پاسخگوی نیاز بیماران نیست/ افزایش قیمت دلار بر تمام اقلام تولید و خدماتی تاثیر دارد
محمد عبدهزاده، رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در این باره میگوید: میزان مواد اولیهای که داروسازان با ارز 28 هزار و 500 تومانی وارد میکنند اصلا پاسخگوی نیاز بیماران نیست. به همین دلیل تولیدکننده دارو مجبور است با ارز آزاد مواد اولیه مورد نیاز را وارد کند. قطعا این افزایش قیمت دلار باعث ایجاد تورم در بازار دارو می شود همانطور که در دیگر بازارهای کشور تورم تولید میکند.
بخش اعظم افزایش قیمت داروها به بیماران تحمیل میشود
او میافزاید: مساله اینجاست که افزایش قیمت داروها از یک طرف امری انکارناپذیر است و از طرف دیگر این مساله به بیماران فشار مضاعفی وارد میکند. در این بین وظیفه دولت است که با تخصیص اعتبار این خلاء را پوشش دهد اما متاسفانه این اتفاق نمیافتد و بخش اعظم این افزایش قیمتها به بیماران تحمیل میشود.
عبدهزاده ادامه میدهد: تولیدکننده اگر نتواند دارو را به قیمتی که برایش تمام میشود بفروشد، دیگر نمیتواند مواد اولیه وارد کند و این مساله یعنی تعطیلی کارگاههای تولیدی و کمبود شدید دارو و اجبار دولت به واردات دارو به قیمتهای بسیار گزافتر.
وضعیت دارو بسیار شکننده است
رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران با اشاره به این مطلب که وضعیت دارو در کشور به دلیل مشکلات موجود بسیار شکننده است اظهار میدارد: ما همین الان در بخش بیمارستانی هم با مشکلات عدیدهای مواجه هستیم. وقتی بیمهها پول بیمارستان را پرداخت نمیکنند و دولت اعتبار لازم را به آنها اختصاص نمیدهد، بیمارستان چطور باید هزینههای جاری خود را پرداخت کرده و پول تولیدکننده دارو را بدهد.
اگر این وضعیت ادامه پیدا کند قطعا قیمتها به شکل روزانه افزایش پیدا میکند
او می افزاید: اگر این وضعیت ادامه پیدا کند قطعا قیمتها به شکل روزانه افزایش پیدا کرده و در حوزه بهداشت و درمان هم از این مساله گریزی نیست و بیماران با افزایش قیمت خدمات درمانی، دارو، هتلینگ بیمارستان و… مواجه خواهند بود.
حداقل کاری که دولت باید انجام دهد تامین بودجه حوزه بهداشت و درمان است
عبدهزاده میگوید: در حال حاضر حداقل کاری که از دست دولت بر میآید، تامین بودجهای است که باید به حوزه بهداشت و درمان تخصیص دهد. اگر این بودجه تامین شود حداقل دیگر بیماران به دلیل گران شدن دارو و درمان مجبور به ترک چرخه درمان نمیشوند.
با کنترل دستوری قیمتها نمیتوانیم شرایط را کنترل کنیم
رئیس هیات مدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران ادامه میدهد: با کنترل دستوری قیمتها نمیتوانیم شرایط را کنترل کنیم. مساله فقط در حوزه داروسازی نیست. الان تمامی حوزههای بهداشت ودرمان ما با مشکل کسری بودجه مواجه هستند از بیمارستانها گرفته تا آزمایشگاهها و داروخانهها. بیمهها آنقدر در پرداخت دیون خود بدقولی کردهاند که اکثر داروخانهها قراردادشان با آنها را لغو کردهاند.
او میافزاید: همین الان بسیاری از بیمهها پول بیمارستانهای دولتی در بخش بستری را از فروردینماه تاکنون پرداخت نکردهاند. همین مساله در زمینه دارو هم وجود دارد. وقتی دولت و بیمهها پول داروخانهها را ندهند و داروخانه پول شرکتهای پخش را ندهد و بعد پولی به تولیدکننده پرداخت نشود این چرخه معیوب قطعا به تولید ختم نمیشود و در نهایت باعث ورشکستگی و توقف تولید دارو می شود.
وابستگی شدید حوزه بهداشت و درمان به دولت
عبدهزاده در پایان اظهار میدارد: مساله اینجاست که حوزه بهداشت و درمان اعم از بیمارستانها، شرکتهای تولیدکننده دارو، آزمایشگاهها و … به شدت وابسته به دولت هستند و همین مساله باعث میشود تا همیشه با کسری بودجه دولت، این مراکز هم در ارائه خدمات با مشکل مواجه شده و هم میزان خدمات کمتر از میزان درخواست و هم کیفیت مطلوب را نداشته باشد. این شرایط در نهایت به اعتراض بیوقفه بیماران و حتی کادر درمان ختم میشود.