يکشنبه ۲۴ فروردين ۱۴۰۴ , 13 Apr 2025

بیمه‌ها عامل اصلی کمبود دارو هستند

افزایش قیمت دارو در تابستان پیش‌رو
سخنگو انجمن داروسازان ایران ضمن بیان پرداخت نشدن کامل بدهی سال ۱۴۰۳ بیمه‌ به داروخانه‌ها از جهش قیمت دارو در تابستان پیش‌رو خبر داد.
بیمه‌ها عامل اصلی کمبود دارو هستند
به گزارش فانا، هادی احمدی، سخنگو انجمن داروسازان ایران ضمن بیان اینکه بدهی سازمان‌های بیمه‌گر به داروخانه‌ها فقط تا تاریخ آذر ۱۴۰۳ پرداخت شده است، گفت: ۵۵ درصد بدهی بیمه به مراکز خصوصی و داروخانه‌ها پرداخت شده و هنوز ۴۵ درصد معوقات مربوط به زمستان ۱۴۰۳، باقی مانده ‌است. سازمان‌های بیمه‌گر و هدفمندی گفته‌اند که در فروردین ماه هم پرداختی خواهیم داشت اما تا کنون خبری نشده است.

وی درمورد تاثیر به تعویق انداختن پرداخت بدهی‌ها گفت: در صورت پرداخت نشدن بخشی از بدهی‌ها در فروردین، داروخانه‌ها و مراکز درمانی به علت افزایش قیمت ارز دچار مشکل خواهند شد. نرخ ارز مدام در حال تغییر است و متناسب با آن قیمت داروهم افزایش پیدا می‌کند، شرایط به صورتی است که اگر همه بدهی‌ها همین الان هم پرداخت شوند ما نمی‌توانیم با آن پول حتی نصف میزان داروی مورد نیاز را تامین کنیم.

سخنگو انجمن داروسازان ایران درمورد بودجه سال ۱۴۰۴ و تاثیر آن بر بازار دارو گفت: سازمان غذا و دارو برای اجرای طرح دارویار در سال ۱۴۰۴، ۱۸۵ همت بودجه تقاضا کرده بود که فقط با ۹۰ همت آن موافقت شد، یعنی فقط نصف بودجه مورد نیاز به طرح دارویار اختصاص داده شده‌ است. به همین دلیل مسلما ما در سال پیش رو دچار کمبود نقدینگی در حوزه دارو خواهیم شد.

وی افزود: متاسفانه مطالبات همیشه دچار چالش است و اگر مسئولین مربوطه فکری به حال این وضعیت نکنند، در سال پیش رو شرایط بازار دارو به مراتب وخیم‌تر از سال گذشته می‌شود و ما دچار مشکلات متعددی در تولید، توزیع و عرضه دارو خواهیم شد. در نهایت این مردم هستند که آسیب می‌بینند.

سخنگو انجمن داروسازان ایران توضیح داد: برای حل این مشکل و جلوگیری از وخیم شدن اوضاع باید از جاهایی مثل سیستم‌های بانکی، صندوق ذخیره ارزی و غیره به بازار دارو پول تزریق شود. علاوه بر سر پا نگه داشتن تولید باید به فکر نوسازی صنعت داروسازی هم باشیم، زیرا داروسازی ما فرسوده است و اگر نوسازی انجام نشود، کیفیت داروهای تولیدی کاهش پیدا می‌کند.

احمدی درمورد وضعیت فعلی کمبود دارو در کشور گفت: علی رغم گفته سازمان غذا و دارو مبنی بر زیر صد قلم بودن کمبود اقلام دارویی، در حال حاضر ما در حدود ۲۰۰ قلم دارو با کمبود مواجه هستیم. با اینکه گفته‌های اخیر دکتر پیرصالحی، رئیس سازمان غذا و دارو، درمورد وجود نداشتن کمبود در داورهای حیاتی و بیمارستانی درست است، باید توجه کرد که این نوع داروها درصد کمی از داروهای مورد نیاز کشور را در برمی‌گیرند و ما در زمینه داروهای تنفسی، بعضی از انواع انسولین و برخی از داروهای تخصصی دچار کمبود هستیم.

وی ادامه داد: از طرف دیگر برخی از بیماران به مصرف برند خاصی از دارو عادت کرده‌اند؛ اگر آن برند خاص در بازار وجود نداشته باشد اما برندهای دیگر از همان دارو موجود باشند، سازمان غذا و دارو این را کمبود حساب نمی‌کند؛ در صورتی‌که این وضعیت برای بیمار به منزله کمبود است. به همین دلیل آمار اعلام شده و دیدگاه سازمان غذا و دارو درمورد کمبود دارو کمی با واقعیت تفاوت دارد.

افزایش تعداد داروخانه‌ها نیز موجب کمبود کاذب دارو شده است

سخنگو انجمن داروسازان ایران در مورد علل کمبود دارو گفت: افزایش تعداد داروخانه‌ها نیز موجب کمبود کاذب دارو شده است. در طی دو سال گذشته چهار هزار داروخانه به تعداد داروخانه‌های کشور اضافه شده، یعنی تعداد فعلی داروخانه‌ها به ۱۷ هزار عدد رسیده‌است. به دلیل تعدد داروخانه‌ها، تعداد کمتری دارو به هر کدام از آن تعلق می‌گیرد و موجب کمبود ساختگی دارو می‌شود.

وی افزود: اما دلیل اصلی کمبود دارو در کشور بیمه‌ها هستند. وقتی سازمان‌های بیمه‌گر مطالبات داروخانه‌ها را با تاخیر می‌پردازند قدرت خرید را از آن‌ها می‌گیرند، در ۶ ماهه دوم سال اخیر داروخانه‌ها چهار همت چک برگشتی داشتند. این مسئله منجر به وضعیتی می‌شود که دارو هست اما داروخانه‌ها به دلیل تاخیر بیمه در پرداخت بدهی، قادر به خرید دارو نخواهند بود که در نهایت موجب کمبود کاذب دارو می‌شود. در نتیجه عامل بسیاری از این کمبودها به سازمان‌های بیمه‌گر برمی‌گردد، به خصوص تامین اجتماعی که بدهکارترین و بدحساب‌ترین است.

احمدی درمورد کم شدن پوشش بیمه‌ها گفت: از طرفی دیگر متاسفانه بیمه‌ها بسته‌های خدمت را کوچک کرده‌اند به این معنی که سطح پوشش آن‌ها با افزایبش قیمت دارو افزایش پیدا نکرده و به همین دلیل پرداخت از جیب بیمار هم افزایش پیدا کرده است. پرداخت از جیب مردم بیش از ۵۰ یا ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده، در صورتی که سازمان بیمه باید همه خدمات درمانی را تحت پوشش قرار دهد.

سخنگوی انجمن داروسازان درآخر درمورد وضعیت ارز ترجیحی و افزایش قیمت دارو گفت: فعلا نرخ ارز ترجیحی همان ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان است اما مطابق قانون وضع شده، ارز ترجیحی حتما به تالار دوم یا همان ارز ۳۸ هزار و ۵۰۰ تومانی خواهد رفت. به همین دلیل به احتمال زیاد بازار دارو از تابستان به بعد با افزایش قیمت رو به رو خواهد شد.
منبع : ایسکانیوز
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


شرکت های برگزیده