چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ , 25 Dec 2024
مسئولان وزارت بهداشت برای توضیح درباره حادثه بیمارستان نگاه که منجر به نابینایی ۹ بیمار بعد از عمل جراحی آب مروارید شد، در مجلس حاضر می‌شوند.
به گزارش فانا، «سید محمد جمالیان» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه وزارت بهداشت که متولی سلامت افراد جامعه است، نسبت به نابینایی ۹ بیمار بعد از عمل جراحی آب مروارید در بیمارستان نگاه چنین حوادثی را اجتناب ناپذیر خوانده است، آیا چنین واکنشی مسئولانه است؟ آیا موجب خدشه‌دار کردن اعتماد افراد جامعه به نظام سلامت کشور نمی‌شود؟ گفت: واقعیتی که وجود دارد، این است که خطای پزشکی یا قصور پزشکی یک امر اجتناب‌ناپذیر است. حتی در آمریکا که سردمدار علوم و تجهیزات پزشکی هستند و موضوعاتی مثل تحریم را ندارند، قصور وجود دارد. اما هدف سیستم‌های حاکمیتی در این راستا چیست؟ این که با ابزارهایی که در اختیار داریم، قصور پزشکی و خطاهای پزشکی را کاهش دهیم؛ یعنی تمام هنر وزارت بهداشت این است که قوانین و دستورالعمل‌هایی را ابلاغ کند که خطای پزشکی را کاهش دهد، چرا که از دید ما یک خطای پزشکی هم بسیار زیاد است، زیرا با سلامت مردم سر و کار دارد و جان مردم جزء با ارزش‌ترین موارد است.

او ادامه داد: به خاطر همین وقتی یک قصور پزشکی رخ می‌دهد، وزارت بهداشت با اینکه نقش حاکمیتی دارد، اما به هیچ وجه خودش درباره‌ی این موضوع حکم نمی‌دهد. وزارت بهداشت موضوع را بررسی می‌کند اما حکم را بر عهده دستگاه‌هایی مثل قوه قضائیه می‌گذارد. بسته به این که شاکی به کجا مراجعه کند در زیرمجموعه‌های قوه قضائیه، پزشک قانونی و یا نظام پزشکی که یک نهاد صنفی است، بررسی می‌شود.

ضرورت احقاق حقوق بیماران آسیب‌دیده در بیمارستان نگاه

جمالیان افزود: اتفاقی که در بیمارستان نگاه افتاد، بسیار حادثه غم‌انگیز و ناراحت‌کننده‌ای بود. نابینایی ۹ نفر از لحاظ انسانی بسیار زیاد است و آن‌ها به دنبال یک عمل ساده، دچار اختلال بینایی شده‌اند که حساسیت همه را برانگیخت. نه تنها حساسیت کمیسیون بهداشت و درمان بلکه جامعه نیز نسبت به این موضوع حساسیت نشان داد و این حساسیت هم صد در صد درست و صحیح بود.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با اشاره به اهمیت رسیدگی به حادثه بیمارستان نگاه در راستای احقاق حقوق افراد آسیب دیده گفت: وزارت بهداشت به محض اطلاع از ماجرا، سریعا یک پرونده را تشکیل داده و پس از بررسی‌های اولیه به مقام قضایی ارجاع داده است. در حال حاضر سخت پیگیر هستند تا ببینند نظر کارشناسی که اعلام می‌شود چیست. از دو جهت این موضوع اهمیت دارد. یکی اینکه احقاق حقوقی بشود برای افرادی که در این موضوع آسیب دیده‌اند و دوم اینکه ما ببینیم این موضوع چه علتی داشته که بتوانیم دستورالعملی بدهیم که این موضوع دیگر در کل کشور تکرار نشود.

اجتناب‌ناپذیری قصور پزشکی یک واقعیت است

وی درباره عملکرد وزارت بهداشت نسبت به ماجرای بیمارستان نگاه چنین بیان داشت: به نظر من تا الان وزارت بهداشت آن چیزی که وظیفه‌اش بوده را در این حیطه انجام داده و منتظر جواب هستیم که مقام قضایی نتیجه را اعلام کند. مطمئناً هم برخوردهایی طبق قانون انجام خواهد شد. اینکه می‌گوییم قصور پزشکی اجتناب‌ناپذیر است، یک واقعیت است، اما در ادامه این را تأکید می‌کنیم که از همه لحاظ حتی یک قصور را هم زیاد می‌دانیم و همه تلاش کمیسیون بهداشت و درمان و وزارت بهداشت این است که میزان قصور پزشکی را کاهش دهیم.

او با اشاره به درصد رخداد قصور پزشکی در ایران نسبت به کشورهای دیگر افزود: در کشوری مانند آمریکا ۱۳ درصد قصور پزشکی رخ می‌دهد، در کشوری مثل ایران طبق آمارهایی که داریم بین ۱۵ تا ۱۷ درصد است که کمی از کشور پیشرفته‌ای مثل آمریکا بیشتر است، اما واقعیت این است که ما حساسیت‌های زیادی را در امر پزشکی و به خصوص در امر جراحی داریم.

جمالیان درباره علت وقوع حادثه بیمارستان نگاه برای ۹ بیمار گفت: علت این موضوع طبق بررسی‌هایی که تاکنون انجام شده است به‌عدم کنترل مناسب عفونت برمی گردد. اما باید مشخص شود که مربوط به اتاق عمل یا محیط بوده؟ یا اینکه مربوط به تجهیزات و لوازم مصرفی بوده است؟ به دلیل اینکه این موضوع بسیار اهمیت دارد، تا نظر کارشناس ابلاغ نشود، دیگر نظر شخصی‌مان را اعلام نمی‌کنیم.

هرکاری که توسط انسان انجام می‌شود، در آن امکان خطا وجود دارد

او تاکید کرد: اما مردم عزیز باید مطمئن باشند و این اتفاق باعث خدشه‌دار شدن اعتماد مردم به سیستم سلامت نشود. همان‌طور که عمل‌های جراحی بسیاری در همان مرکز انجام شده و مشکلی هم پیش نیامده است،  وزارت بهداشت از این حیث می‌گوید قصور جزء اجتناب‌ناپذیر است، نه اینکه بگوید بی‌اهمیت است. نه تنها وزارت بهداشت بلکه تمام مکاتب علمی هم این را تأیید می‌کنند. به هر حال هرکاری که توسط انسان انجام می‌شود، در آن امکان اشتباه و خطا وجود دارد.

فروش داروی‌های شیمی‌درمانی در بازار آزاد به‌جای تزریق به بیماران سرطانی

جمالیان در پاسخ به این پرسش که با توجه به این در مدت اخیر تعداد خطاهایی که متوجه بیماران شده، زیاد بوده است، از فوت ۷۰ بیمار دیالیزی به دلیل استفاده از سرم‌های آلوده گرفته تا تزریق آب مقطر به جای داروی شیمی درمانی برای بیماران سرطانی در بیمارستانی در تبریز و حالا اتفاقی که برای ۹ بیمار در بیمارستان نگاه افتاده است، آیا می‌تواند این تعدد و تکرار خطاها را همچنان اجتناب ناپذیر خواند؟ گفت: آنچه که به کمیسیون درباره بیمارستانی در تبریز گزارش شده است، هنوز تایید نشده است که به مریض آب مقطر تزریق شده باشد. اما داروهایی که برای بیمارانِ متوفی بوده و باید برای بیماران مستحق استفاده می‌شده، یک فرد آن‌ها را در بازار آزاد می‌فروشد. در واقع خطای یک فرد و سوء استفاده از جایگاهش بوده است که به نظر من باید قوه قضائیه شدیدترین حکم را به این فرد بدهد.

مسئولان وزارت بهداشت برای توضیح درباره حادثه بیمارستان نگاه در مجلس حاضر می‌شوند

او با اشاره به ضرورت افزایش نظارت‌ در بیمارستان‌ها ادامه داد: آن چیزی که الان کمیسیون بهداشت و درمان مجلس سخت پیگیری می‌کند، این است که روند بررسی‌اش کوتاه‌تر شود که مردم بدانند این موضوع حساسیت ویژه‌ای دارد و اینطور نیست که شامل اطاله دادرسی و این‌ها شود. ضمن اینکه قرار شده است کمیسیون با معاونت درمان وزارت بهداشت یک جلسه‌ای را بگذارد برای این که کمی بازرسی‌ها و نظارت‌های ما در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی بیشتر شود که این اطمینان ایجاد شود.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس متذکر شد: من به عنوان یک پزشک و نماینده مردم احساسی که مردم برایشان ایجاد شده است را کاملاً درک می‌کنم و حق می‌دهم. مطمئن باشید که کمیسیون بهداشت و درمان که هم نقش نظارتی دارد و هم نماینده مردم است، با حساسیت بسیار زیاد این موضوع را پیگیری می‌کند و خیلی سریع نتیجه را اعلام می‌کنیم.

کارخانه ثامن قرار شد تولیدش را از سر بگیرد اما مجلس مانع شد

وی اضافه کرد: در موضوع مشکلی که برای بیماران دیالیزی ایجاد شد، حتی کارخانه ثامن که قرار شد دوباره با اصلاح روند تولیدش را از سر بگیرد، کمیسیون بهداشت و درمان واکنش نشان داد و جلویش را گرفت، چرا که هنوز علت مشخص نشده بود و نباید شروع به کار می‌کرد؛ یعنی کمیسیون بهداشت و درمان آن حساسیت لازم را دارد و این دو مورد جدید که در تبریز و بیمارستان نگاه رخ داده است را با همان حساسیت پیگیری خواهیم کرد و تا زمانی که مطمئن نشویم خطری سلامت و جان مردم را تهدید نمی‌کند، اجازه کار به آن افراد نخواهیم داد.

جمالیان در پاسخ به این سوال که ارزیابی شما از واکنش رئیس سازمان نظام پزشکی نسبت به اتفاقی که برای بیماران در بیمارستان نگاه افتاده است مبنی بر این که «جراحی همچون رانندگی است اگر اتوبوسی با وجود همه تمهیدات، چپ کند و افراد فوت شوند هر چند حادثه تاسف باری رخ داده، اما روالی شناخته شده است» چیست؟ گفت: منظور دکتر رئیس‌زاده این نیست که اشکال ندارد، یک نفر هم مُرد که مُرد. بلکه منظور این است که علی‌رغم اینکه یک مورد هم زیاد است، اما به هر حال خطای پزشکی جزء لاینفک اقدامات پزشکی است. ما همه تلاش‌مان را می‌کنیم، ولی اگر یک اتفاق افتاد، قانون، اخلاق پزشکی و سایر موارد راهکارهایش را مشخص کرده و ما آن را بررسی خواهیم کرد.

باید حقوق پزشکان را هم در نظر گرفت

او با تاکید بر اینکه باید حقوق پزشکان را نیز در نظر گرفت، بیان کرد: از یک طرف یک جامعه‌ای هستند به اسم جامعه پزشکی و کادر درمانی، ما نباید اجازه بدهیم آنقدر استرس و اضطراب کار برای آن‌ها ایجاد بشود که برای انجام کارها دچار استرس بشوند یا وقفه‌ای ایجاد بکند. به هر حال باید مدافع حقوق آن‌ها نیز باشیم. همین سخت گیری‌ها در بعضی از شهرستان‌ها امروز باعث شده که بیمارانی که خیلی شرایط سخت دارند و احتمال قصور و خطا در آن‌ها زیاد است، امروز کسی دست به آنها نزند. یعنی آن‌ طرف قضایا را هم باید دید، نباید یک محیط رعب و وحشتی برای پزشکان ایجاد کنیم، ضمن این که صد در صد از حقوق بیمار دفاع می‌کنیم.

وی تصریح کرد: اما این گونه نباشد که اگر یک مریضی که شرایط جراحی سخت داشت، پزشک برای انجامش زیر بار نرود و از آن طرف هم تهدید جانی شود. تمام تلاش نظام پزشکی، وزارت بهداشت و کمیسیون بهداشت و درمان این است که میزان خطاهای پزشکی را کاهش دهیم و اعتقاد همه‌مان هم این است که حتی یک خطای پزشکی زیاد است، اما وقتی اتفاق افتاد، قرار نیست ما محیط را خیلی رعب و وحشت‌ناک کنیم که مریض‌های ما آسیب ببینند و پزشکان ما به هر حال از انجام عمل‌های سنگین و سخت دیگر سر باز بزنند.

«احمد آریائی نژاد» عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا درباره اقدام کمیسیون برای رسیدگی به بیماران آسیب‌دیده بیمارستان نگاه گفت: بدیهی است که وقتی یک کاری انجام می‌دهیم و نتیجه خوبی حاصل نمی‌شود، کاهش اعتماد را به همراه خود دارد. علت این اتفاق نیز باید بررسی کارشناسی شده شود اگرچه هیچ وقت جبران آنچه انجام شده نخواهد شد. از طرف کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درخواست توضیح داده‌ایم و قرار است وزارت بهداشت در مجلس توضیح دهد.
منبع : خبرگزاری ایلنا
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده