جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ , 10 Jan 2025
تولید تجهیزات پزشکی در کشور چالش‌های بسیاری دارد که ازجمله آنها افزایش هزینه‌های تولید است.
به گزارش فانا، با این حال، در استان آذربایجان‌شرقی ظرفیت‌های قابل توجهی در تولید این محصولات وجود دارد. وجود منطقه آزاد ارس در این استان باعث شده تولیدکنندگان بتوانند با کشورهای جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه ارتباط نزدیکی داشته باشند. برخی از تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی توانسته‌اند محصولات خود را براساس استانداردهای این کشورها تولید کنند و اکنون ظرفیت‌های صادراتی بسیاری برای آنها به وجود آمده است.

با این حال وجود برخی از مشکلات مانند واردات محصولات مشابه این صنعت را آزار می‌دهد. به گفته کارشناسان، بهترین حمایتی که دولت می‌تواند از این صنعت در کشور داشته باشد به حداقل رساندن واردات است. درحالی که برخی از کارشناسان با تکیه بر اینکه ایران قصد عضویت در سازمان تجارت جهانی را دارد، واردات را امری بدیهی می‌پندارند. در ادامه، یکی از کارشناسان تولید تجهیزات پزشکی درباره اینکه چطور کشورهای عضو سازمان تجارت جهانی از این سیاست پیروی نمی‌کنند، توضیح داده است.

مهدی رضا گلستانی، عضو هیات‌مدیره اتحادیه تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی درباره مشکلاتی که در تولید تجهیزات پزشکی وجود دارد، گفت: «متاسفانه هزینه‌های تولید در ایران بسیار بالاست و این امر باعث شده مشکلات بسیاری برای تولیدکنندگان ایجاد شود.

این عضو هیات‌مدیره اتحادیه تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی با اشاره به اینکه زیرساخت‌های تولید هنوز به‌طور کامل فراهم نشده است، گفت: «متاسفانه زیرساخت‌هایی که برای تولید در ایران مورد نیاز تولیدکنندگان است تامین نشده و بسیاری از تولیدکنندگان با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اند. »

گلستانی با تاکید بر اهمیت استانداردهای پزشکی در زمینه تولید این محصولات گفت: «استانداردهای پزشکی مشخص هستند و تمام شرکت‌هایی که مجوز تولید می‌گیرند باید این استانداردها را رعایت کنند. رعایت این استانداردها برای تولیدکنندگان مانعی ایجاد نکرده و تولیدکنندگان رسمی می‌توانند با رعایت این استانداردها محصولات خود را به بازار عرضه کنند.»

وی با بیان اینکه همچنین برخی از تولیدکنندگان توانسته‌اند به استانداردهایی بیش از نیاز سازمان استاندارد ایران دست یابند، افزود: «برخی از شرکت‌ها استانداردهای بیشتری را رعایت می‌کنند و توانسته‌اند به شاخص‌های ارزیابی کیفی برخی استانداردها مانند ایزو دست یابند.»

این عضو هیات‌مدیره اتحادیه تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی با اشاره به اینکه البته این موضوعات در زمینه تجهیزات پزشکی است، توضیح داد: «محصولاتی که در صنایع پزشکی تولید می‌شود، محصولات گسترده‌ای است که دسته‌بندی‌های متفاوتی دارد. این موضوع در زمینه تجهیزات پزشکی صدق می‌کند.»

گلستانی درباره احداث شهرک صنعتی تخصصی در این زمینه گفت: «اصل موضوع گاهی فراموش می‌شود و به یک‌سری از فرعیات می‌پردازیم. شاید راه‌اندازی شهرک صنعتی - تخصصی در این زمینه بتواند برخی از مشکلات را برای واحدهای تولیدی برطرف کند اما باید درنظر داشته باشیم که در شرایط کنونی دغدغه تولیدکنندگان این صنف شهرک صنعتی - تخصصی نیست.»

وی افزود: «در کشور ما سیاست حمایت از تولید با نقص‌های بسیاری اجرا شده است، گفت: «مهم‌ترین سیاستی که می‌تواند به تولیدکنندگان داخلی کمک کند تا از برخی مشکلات رها شوند، جلوگیری از واردات محصولاتی است که می‌توانیم در داخل کشور آنها را تولید کنیم.»

این عضو هیات‌مدیره اتحادیه تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی با اشاره به اینکه اکنون عمده تولیدکنندگان با تسهیلات بانکی واحدهای خود را راه‌اندازی می‌کنند و این موضوع مشکلات بیشتری را ایجاد می‌کند، گفت: «اگر این تسهیلات به موقع داده شود، بخش قابل توجهی از مشکلات آنها کاهش می‌یابد، «این در حالی است که تسهیلات بانکی با تعویق‌های طولانی‌مدت پرداخت می‌شود و این نیز از دیگر مشکلات تولیدکنندگان است.»

گلستانی درباره دیگر شاخص‌هایی که هزینه تولید در ایران را افزایش داده است، این‌گونه توضیح داد: «همچنین هزینه‌های دارایی، بیمه و انرژی در ایران بسیار زیاد است.»

به گفته این کارشناس تجهیزات پزشکی، موضوع عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی نیز از دیگر مشکلاتی است که اکنون وجود دارد. برخی از سیاست‌گذاران تصور می‌کنند اگر ایران عضو سازمان تجارت جهانی شود باید تمام مبادی تجارت کالا در کشور باز شود. این تصور در حالی وجود دارد که در بسیاری از کشورهای عضو این سازمان اکنون سیاست‌های این‌چنینی اجرا نمی‌شود. وی افزود: «تمام کشورهایی که عضو سازمان تجارت جهانی هستند هم از تولیدات خودشان دفاع می‌کنند و متاسفانه در زمینه تجارت جهانی تصور اشتباهی در کشور وجود دارد. براساس قوانین، ایران در صورت عضویت در سازمان تجارت جهانی نمی‌تواند برای واردات کالاها تعرفه‌ای درنظر گیرد. این سیاست برای تمام کشورها وجود دارد اما باید درنظر داشت که با استفاده از برخی راهکارها اکنون بسیاری از کشورها از این موضوع فرار می‌کنند. گلستانی با اشاره به اینکه می‌توان نیاز بازار را به گونه‌ای رفع کرد که احتیاج به واردات وجود نداشته باشد، گفت: «تولیدکنندگان جهانی در صورتی کالای خود را می‌توانند به ایران صادر کنند که در کشور ما متقاضی کالاها وجود داشته باشد. اگر ایران بتواند جلوی تقاضاهایی را که برای تولید داخل خطر به شمار می‌رود، بگیرد این مشکل نیز برطرف خواهد شد. این در حالی است که ایران هنوز عضو این سازمان نشده و مشکلات این‌چنینی به تولیدات داخل آسیب وارد می‌کند.»

احداث کارخانه‌های بزرگ در تبریز

پیش از این، سیدمرتضی نیرومنداسکویی، مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌شرقی از واگذاری زمین در شهرک صنعتی تبریز ۴ برای استقرار صنایع دارویی و تجهیزات پزشکی خبر داد. به گزارش روابط عمومی شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌شرقی، نیرومند اسکویی در جریان بازدید رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز از شهرک صنعتی تبریز۴ اظهار کرد: این شهرک صنعتی یکی از شهرک‌های مستعد و قابلیت‌دار برای صنایع پاکی چون صنایع دارویی بوده و شرکت شهرک‌های صنعتی نیز توجه به رعایت مسائل زیست‌محیطی را با توجه به نزدیکی آن به کلانشهر تبریز در اولویت کاری قرار داده است. وی افزود: زون فناوری‌های پیشرفته (های‌تک) در این شهرک آماده واگذاری به صنایع دارویی و پزشکی بوده و شرکت شهرک‌های صنعتی آمادگی دارد هر گونه خدمات و زیرساخت لازم برای این نوع صنایع را تامین کند.

محمدحسین صومی، رییس دانشگاه علوم پزشکی تبریز نیز در این بازدید با اشاره به موقعیت عالی این شهرک، اعلام آمادگی کرد تا واحدهای بخش خصوصی را که برای سرمایه‌گذاری در حوزه صنایع دارویی و پزشکی اعلام آمادگی کرده‌اند به منظور ادامه فعالیت به شهرک صنعتی تبریز ۴ هدایت کند.
اکنون با توجه به اهمیتی که استان آذربایجان‌شرقی در راه‌اندازی این واحدها می‌تواند داشته باشد، با مجید یاری‌گر، معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی این استان به گفت‌وگو پرداختیم. وی در این‌باره گفت: «در حوزه تجهیزات پزشکی یکی از استان‌های فعال هستیم و بسیاری از تولیدکنندگان اکنون به دلیل ظرفیت‌های اقتصادی موجود استان آذربایجان‌شرقی را برای این کار انتخاب کرده‌اند. » یاری‌گر با اشاره به اینکه تنوع محصولات تولیدی در استان مناسب است، گفت: «صنایع پزشکی شعاع بسیار وسیعی دارد و خوشبختانه در این استان بخش قابل توجهی از محصولات صنایع پزشکی در کشور تولید می‌شود.

رفع مشکلات محیط‌زیستی

معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌شرقی با اشاره به اینکه تولید این تجهیزات گاهی با برخی از قوانین سازمان محیط‌زیست تداخل‌هایی پیدا می‌کند، گفت: «در جلسه رفع موانع تولید در این استان نیز بخش قابل توجهی از این مشکلات برطرف شده و خوشبختانه اکنون تولیدکنندگان در این زمینه با مشکلی روبه‌رو نیستند. وی با اشاره به اینکه تجهیزات پزشکی به نیروی کار متخصص نیاز دارد، گفت: «در عمده استان‌های کشور نیروهای متخصص در مرکز استان هستند و شهرک‌های صنعتی فاصله زیادی تا مرکز استان دارد. این در حالی است که شهرک صنعتی تبریز ۴ که برای تولید این محصولات ظرفیت‌های مناسبی دارد، یکی از نزدیک‌ترین شهرک‌ها به مرکز استان آذربایجان‌شرقی است و مشکلی برای رفت‌وآمد وجود ندارد. » معاون صنایع کوچک شرکت شهرک‌های صنعتی این استان با اشاره به ظرفیت‌های اقتصادی موجود در منطقه آزاد ارس گفت: «آذربایجان‌شرقی با کشورهای ارمنستان، جمهوری آذربایجان و ترکیه فاصله بسیار کمی دارد و برخی از واحدهای تولیدی اکنون توانسته‌اند استانداردهای مورد نیاز این کشورها را به‌دست آورند و محصولات خود را صادر می‌کنند. همچنین یکی از واحدهای تولید تجهیزات پزشکی توانسته محصولات خود را به کشور روسیه صادر کند که این موضوع نیز نشان از ظرفیت‌های تولید در آذربایجان شرقی دارد.»

براساس این گزارش، به نظر می‌رسد اگر حمایت‌ها از تولید تجهیزات پزشکی در استان آذربایجان‌شرقی افزایش یابد می‌توان امیدوار بود که این استان پس از فارس یکی از قطب‌های تولید صنایع پزشکی در کشور باشد.
منبع : روزنامه گسترش صمت
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده