معاون درمان وزیر بهداشت با اشاره به موضوع توزیع نیروی انسانی متخصص در کشور گفت: «از نیمه آبان امسال حدود ۲۰۰۰نفر پزشک متخصص در ۲۷رشته تخصصی در ۳۷۸شهر و ۵۷۰بیمارستان سراسر کشور توزیع میکنیم که از این تعداد حدود ۱۶۰۰نفرشان به مناطق محروم میروند.»
به گزارش فانا، محمد آقاجانی در حاشیه اجلاس معاونین درمان دانشگاههای علوم پزشکی کشور گفت: «ویژگی طرح تحول نظام سلامت است که اولویت اول و اصلیاش را مناطق کم برخوردار و محروم قرار داده است که این موضوع در توزیع نیروهای تخصصی هم مشخص است.»
وی با بیان اینکه هر چند توزیع این نیروهای تخصصی در کشور میزان قابل توجهی از نیازهایمان را تامین میکند، افزود: «اما واقعیت این است که در برخی رشتههای تخصصی با کمبود فارغالتحصیلان مواجهیم و در برخی رشتهها مانند رادیولوژی، ارتوپدی و جراحی اعصاب کمبود شدیدی داریم. در عین حال بیشترین تعداد متخصصینی که توزیع میشوند در رشتههای داخلی بزرگسالان، داخلی کودکان و زنان و زایمان هستند. بر این اساس ما مجبوریم با نیروهای موجود حداکثر پوشش را فراهم کنیم.»
وی ادامه داد: «درحال حاضر ما حدود یک سوم پزشکان متخصص مورد نیازمان را در اختیار داریم و باید با یک توسعه حساب شده در آموزش پزشکی هم در رشتههای عمومی و هم در رشتههای تخصصی نیازمان را مرتفع کنیم. البته این توزیع نیروهای تخصصی به صورت متوازن انجام میشود.»
آقاجانی با بیان اینکه یکی از فاکتورهای توزیعمان درآمد پزشکان است، گفت: «وقتی در منطقهای کمبود شدید داشته باشیم، کار چند نفر را یک نفر انجام میدهد و طبیعی است که کارش حجیم و تعداد بیمارانش زیاد هستند و طبیعتا درآمدش هم بالا خواهد بود. حال ما تمرکزمان روی این است که بتوانیم متخصصانمان را در مناطق محروم مستقر کنیم.»
وی درباره اقدامات تشویقی وزارت بهداشت برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم، گفت: «البته ما برای ماندگاری پزشکان در مناطق محروم در طرح تحول سلامت برنامه داریم؛ به طوریکه در برخی مناطق مرزی مانند جزیره ابوموسی که بیمارستانهای کوچک حاکمیتی داریم و از طرفی بیماران زیادی هم به آنها مراجعه نمیکنند، یک حقوق ثابت برای ماندگاری به پزشک پرداخت میکنیم. اما در مناطق محروم که تعداد بیماران کافی وجود دارد به جای درآمد ثابت به صورت عملکردی پرداختها را انجام میدهیم. بنابراین درآمد پزشکان به ازای یک خدمت در مناطق محروم با مناطق برخوردار متفاوت است.»