جمعیت افراد ۶۰ ساله و بالاتر، نسبت به سایر گروههای سنی در جهان رشد بیشتری داشته است. دلیل این روند جمعیتی، کاهش نرخ باروری و افزایش امید زندگی است.
فانا، از اینرو بسیاری از کشورها با پدیده سالخوردگی جمعیت روبهرو شدهاند یا در آینده تجربه خواهند کرد. در حال حاضر حدود ۱۲ درصد از جمعیت جهان سالمندان هستند که پیشبینی میشود تا سال ۲۰۵۰ حدود ۲۰ درصد جمعیت جهان (دو میلیارد نفر) افراد ۶۰ ساله و بیشتر باشد.
رشد جمعیت سالمندان در کشورهای در حال توسعه مانند ایران بیشتر خواهد بود. در حال حاضر حدود ۹ درصد از جمعیت ایران افراد بالای ۶۰ سال هستند که پیشبینی میشود در سال ۱۴۳۰ بیش از ۲۵ درصد جمعیت را سالمندان تشکیل بدهد. زیرا جمعیت متولدین دهه ۶۰ (بیشزایی انقلاب) وارد سنین سالمندی خواهند شد.
افزایش جمعیت سالمندان تاثیر عمیقی بر سیستم اقتصادی و بهداشتی جوامع دارد. به همین دلیل نیاز است که از امروز برای بهزیستن و سلامت سالمندان در حیطههای حقوق سالمندان، امنیت اقتصادی، دسترسی به خدمات بهداشتی، یادگیری مادامالعمر و شبکه حمایتی برنامهریزی و سیاستگذاری شود.
یکی از مهمترین برنامهریزیهای رفاهی در این حیطه "سالمندی در محل" است یعنی سالمندان بتوانند به طور مستقل در منزل و محله خود تا سنین کهنسالی زندگی کنند.
از این رو اهمیت فناوری در تحقیقات سالمندی مهمتر میشود. زندگی در خانه شخصی در سنین بالای ۸۵ سال نیازمند تکنولوژی و در واقع یک خانه هوشمند است.
در دنیا، دانشگاههایی مانند ام آی تی تحقیقات در حیطه تکنولوژی و سالمندی را شروع کرده و محصولات خوبی مانند رباتهای هوشمند را تولید کردهاند که میتوانند کمک حال سالمندان برای زندگی مستقل باشند.
این رباتها در دو زمینه خدماتی تولید میشوند؛ تعدادی برای خدمات بهداشتی و مراقبتی تولید شدهاند و تعدادی به عنوان رباتهای اجتماعی برای پر کردن تنهایی سالمندان ساخته شدهاند.
رباتهایی مانند "ال ای کیو" میتواند با سالمندان ارتباط برقرار کند و برایشان شماره تلفن آشنایان را بگیرد یا عکس ارسال کند. ربات معروفی مانند "بادی" توانایی برقرار کردن ارتباط احساسی را دارد و میتواند واکنشهای شادی و ناراحتی را در چهره خود نشان دهد.
همچنین ربات کوچک "مادر" کارهای روزمره را به سالمند یادآوری میکند. علاوه بر رباتها که گرانقیمت هستند، گجتهایی نیز مانند ساعتهای هوشمند توانایی رصد ضربان قلب سالمندان را دارند و در صورت وجود مشکل میتوانند به اورژانس پیام ارسال کرده و یا تماس برقرار کنند و یا در صورت گم شدن سالمندان دارای دمانس به خانوادههای آنان وضعیت مکانی فرد را اطلاع بدهند.
در نهایت با توجه به اهمیت فناوری در زندگی سالمندان و پیشرفتهای جدید، ۲ نکته نیاز است توجه شود: ابتدا توجه به اصول اخلاقی/ حریم شخصی و همچنین قابلیت مورد قبول واقع شدن از طرف سالمندان در ساخت تکنولوژیهای جدید است و همچنین از طرف دیگر نیاز است سالمندان هر چه بیشتر در یادگیری تکنولوژیهای جدید کوشا باشند و دوستی با فناوریهای نرمافزاری و سخت افزاری برقرار کنند تا بتوانند مستقل و سلامت تا سنین ۱۰۰ سالگی زندگی خود را به پیش ببرند.
نسیبه زنجری | عضو هیات علمی مرکز تحقیقات سالمندی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی