یک شرکت دانشبنیان ایرانی و از حاضران در پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، 65 هزار دلار گرنت در قالب تجهیزات آزمایشگاهی به دانشمندان مسلمان اعطا میکند.
به گزارش فانا، دومین پنل پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی بعد از ظهر امروز چهارشنبه در مرکز بینالمللی علوم شیمی و زیستی (ICCBS) دانشگاه کراچی پاکستان برگزار شد.
پروفسور «جکی یینگ» برگزیده جایزه مصطفی (ص) 2015 ریاست دومین پنل پنجمین نشست استپ را برعهده دارند.
در این نشست «رسول دیناروند» عضو هیات مدیره بنیاد مصطفی (ص)، «حسن اعزازی» از دانشگاه آمریکایی قاهره و «سیدمحمد نوربخش» در موضوع تجاریسازی در حوزه سلامت؛ کمبود منابع و راهکارهایی برای همکاری سخنرانی کردند.
در این نشست مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان ایرانی در توضیح گرنت 65 هزار دلاری گفت: در این دوره از نشست استپ، ما گرنت 65 هزار دلاری را برای تجهیزات آزمایشگاهی دانشمندانی اختصاص دادهایم که پروپوزال ارائه دهند.
این افراد در سه روزی که نشست برپاست آموزش میبینند و در نهایت 10 نفر منتخب میشوند تا آزمایشگاههای آنها برای تحقیقات تجهیز شود.
تحلیل سیگنالهای مغزی بدون آسیب
دکتر «سیدمحمد نوربخش» پزشک ایرانی در مورد فعالیتهای این شرکت دانشبنیان نیز گفت: ما تجهیزات ثبت مغزی و قلبی تولید میکنیم، با این تجهیزات میتوان بیماریها را تشخیص داد یا میزان اثربخشی داروها را سنجید.
وی همچنین با اشاره به راهکار نوروفیدبک در این دستگاهها خاطرنشان کرد: این دستگاهها که استفاده کلینیکی هم دارد بیماریهای عصبی را در بیمار تشخیص داده و با تحلیل سیگنالهای مغزی بدون آسیب یا روشهای تهاجمی راهکارهای درمانی برای این بیماریها ارائه میدهد.
به گفته وی افسردگی، اضطراب، بیشفعالی، وسواس و وزوز گوش از جمله بیماریهایی است که با این ابزار قابل درمان خواهد بود.
آزمایشگاه نانو زیستی
در ادامه نشست، پروفسور «جکی یینگ» برگزیده جایزه مصطفی (ص) 2015 در ابتدای این پنل توضیح مختصری در مورد فعالیتهای آزمایشگاه نانوزیستی (NanoBiolab) ارائه داد که خود مدیریت آن را برعهده دارد.
وی یکی از دستاوردهای اخیر این مرکز تحقیقاتی را تولید انسولین نانو دارو برای درمان بیماران دیابتی دانست و همچنین از طراحی کیتهای تشخیصی برای طراحی سریعتر بیماریهای ویروسی و باکتریایی مانند ویروس زیکا یا باکتری «ای کولای» خبر داد.
دیناروند در ادامه این نشست در غیبت «سعید سرکار»، دیگر عضو هیات مدیره بنیاد مصطفی (ص) به جای او سخنرانی و مرکز تحقیقات نانو در دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران را معرفی کرد.
وی گفت: این مرکز در سال 2004 به صورت مجازی و بدون تخصیص ساختمان یا تجهیزاتی و بودجه دولتی تاسیس شد و ما تا سال 2017 از بودجه دولتی استفاده میکردیم.
عضو هیات مدیره بنیاد مصطفی (ص) اضافه کرد: بودجه دولتی تخصیص داده شده به این مرکز در سال 2018 حدود 500 هزار دلار بوده است.
وی از افزایش این بودجه در سال 2019 خبر داد و افزود: بودجه یاد شده فقط برای تحقیقات است و بودجه جاری مرکز نیست.
دیناروند مهمترین هدف این مرکز را انجام تحقیقات میان رشتهای برشمرد و افزود: آموزش و تحقیق، تجاریسازی و توسعه فناوری از جمله اهداف و ماموریتهای ما است.
حوزههای تحقیقاتی این مرکز به گفته وی مهندسی ذرات نانو، سلولهای بنیادی، کشت سلولی و پزشکی مولکولی است.
وی اضافه کرد: تاکنون سه شرکت از این مرکز منشعب شدهاند و یک اتاق تمیز برای انجام آزمایشها توسط بخش خصوصی در مرکز توسعه داده شده است.
ثبت اختراع مهمترین چالش جهان اسلام در فناوری
در ادامه نشست، استاد دانشگاه آمریکایی قاهره با موضوع ظرفیتهای تحقیقاتی در جهان اسلام و چالشها سخن گفت.
دکتر حسن اعزازی ابتدا چالشها را همچون «تحقیقات کاربردی در برابر تحقیقات بنیادین، فرار مغزها و جمعیت خارج از کشور (اسپورا)، تامین منابع، نوآوری و کارآفرینی، مالکیت فکری، شرکتهای اسپناف (منشعب) شده و سهم دانشگاه، درک بازار و از همه مهمتر ثبت اختراع (پتنت) و شیوههای آن» برشمرد.
رئیس گروه شیمی دانشگاه آمریکایی قاهره تصریح کرد: 90 درصد از دانشمندان جوان ما نمیدانند پتنت چیست و چطور باید از آن در راستای هدف خود استفاده کنند.
وی همچنین با استناد به مطالعهای بینالمللی گفت: مردم در اروپا و آسیا، حوزه سلامت را اولین اولویت بودجهبندی کشورها دانستهاند که از اهمیت این حوزه خبر میدهد.
اعزازی بر اهمیت تحقیقات راهبردی میان رشتهای تاکید کرد و گفت: علوم تجربی و مهندسی باید با هم ترکیب شوند و امروز وجود آزمایشگاه شیمی بدون پرینتر سه بعدی، لیزر و دستگاه سیانسی معنی ندارد.
پنجمین دوره نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، در زیرشاخههای بیماریهای واگیر و غیرواگیر در حوزه سلامت با موضوعات پیشگیری، تشخیص و درمان از 8 تا 11 اسفند در دانشگاه کراچی در حال برگزاری است.
یکی از فعالیتهای کلیدی پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، تاکید بر نقش دانشمندان زن جهان اسلام در توسعه علم و فناوری و حضور پررنگ آنان در این دوره از نشست استپ خواهد بود.
این دوره از نشست استپ، به بررسی چالشهای جهان اسلام در حوزه سلامت میپردازد و تازهترین رویکردها و دستاوردهای دارویی برای مواجه با این چالشها در آن بررسی خواهد شد.
در حاشیه برگزاری پنجمین نشست تبادل تجربیات علم و فناوری (STEP) در کشورهای اسلامی، سومین نمایشگاه آشنایی صنایع با دستاوردهای دانشمندان جهان اسلام نیز برپا می شود و شرکت ها و سرمایهگذاران، همراه مهندسان و دانشمندانی که در تولیدات و خدمات جدید، موفقیتهایی را کسب کردهاند، در این نشست چهار روزه با یکدیگر دیدار خواهند کرد. نشست «ایسا» همزمان با نشست استپ در دانشگاه کراچی ادامه خواهد داشت.
نشست تبادل تجربیات علم و فناوری(STEP) در کشورهای اسلامی، فرصتی خواهد بود تا دانشمندان کشورهای اسلامی و محققان جهان اسلام با یکدیگر دیدار کرده و دستاوردها و تجربیات موفق خود را برای یکدیگر و همچنین دانشمندان جوان به اشتراک بگذارند.