بسمه تعالی
نظر به انتشار برخی اخبار و شایعات درخصوص بروز خطاهای پزشکی به علت شباهت ظاهری دو محصول مترونیدازول و منیزیم سولفات تولیدی شرکت داروسازی شهید قاضی؛ توضیح و شفافسازی چند مساله ضروری به نظر میرسد:
ابتداعا باید یادآوری کرد همانطور که قبلا نیز درخصوص دو محصول آب مقطر و لیدوکائین تولیدی همین شرکت ذکر شده است، مبنای تشخیص و تفکیک دو دارو از همدیگر براساس رنگ و طرح لیبل یا جعبه در هیچ سیستم درمانی، چه داخل کشور و چه خارج از کشور پذیرفته نبوده و حتما باید اطلاعات مندرج در لیبل از جمله نام ژنریک دارو؛ دوز موردنیاز، هشدارهای مصرف، تاریخ انقضا و نحوه مصرف توسط کادر درمانی بهخصوص فرد نهایی تجویزکننده با دقت مورد مطالعه قرار گیرد.
دومین مورد مهم قابل ذکر؛ عدم به نتیجه رسیدن مذاکرات متعدد با اداره دارو برای جمعبندی و اعلام استاندارد یکسان برای لیبلزنی و بستهبندی محصولات پرخطر است که بدیهی است بلافاصله پس از اعلام استانداردها، این شرکت نیز الزامات آنرا اعمال خواهد کرد.
سومین مساله که بیان آن ضروری به نظر میرسد، درخصوص ضرر معنوی تحمیل شده بر این شرکت طی حذف نام تجاری محصولات فوق است. همانطور که اطلاع دارید؛ استفاده از نام برند و تجاری روی محصولات تولیدی هر شرکت، جزو حقوق قانونی و معنوی آن شرکت است اما شرکت داروسازی شهید قاضی برای جلوگیری از بروز چنین خطاهایی (سهوی یا عمدی) و به دلیل اهمیت بسیار بالای سلامت بیماران استفادهکننده از محصولات آن، از حق معنوی خود چشمپوشی کرده و از این پس محصول با نام تجاری Infu-magnesol® را با نام ژنریک منیزیم سولفات و محصول با نام تجاری Infu-nidazole® را با نام ژنریک مترونیدازول تولید میکند.
سومین موضوع قابل ذکر مربوط به ضرر مالی تحمیل شده به شرکت در این خصوص است که هرچند در قبال اهمیت سلامت جامعه مصرفکننده بسیار ناچیز است اما مطرح کردن آن خالی از لطف به نظر نمیرسد. این شرکت برای نهایی کردن جلوگیری از بروز این چنین خطاهایی، اقدام به نصب حلقه قرمز رنگ "HIGH ALERT" دور ویال محصول منیزیم سولفات و همچنین نصب لیبل قرمز رنگ "هشدار-داروی پرخطر" روی جعبه محصول پرخطر منیزیم سولفات کرده است که در این خصوص متقبل هزینه بسیار بالایی شده است.
نهایتا باید یادآوری کرد که به دلیل تنوع بسیار بالای محصولات تولیدی این شرکت و بهرحال محدود بودن طیف رنگهای قابل استفاده در لیبلزنی و بستهبندی داروها، در صورت عدم دقت سایر کادر درمانی و مبنا قرار دادن صرفا رنگ یا طرح لیبل در تشخیص و تفریق داروها از یکدیگر، باز هم شاهد بروز چنین اشتباهاتی خواهیم بود. لذا امید است با همراهی و همکاری سایر عزیزان دخیل در چرخه سلامت بیماران، امکان بروز اشتباهات دارویی –بالاخص در مورد داروهای پرخطری همچون منیزیم سولفات- به حداقل رسیده تا زحمات بیپایان هیچکدام از کارکنان خدوم در این چرخه وسیع، در اثر کوتاهیها و بیدقتیهای احتمالی و سهوی، پایمال نشود.
دکتر مهدی ذاکری
مسئول فنی داروسازی شهید قاضی