جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ , 10 Jan 2025
چندی پیش دکتر محمدعلی صحرائیان نایب رئیس انجمن ام اس ایران تعداد مبتلایان به ام اس را در کشور 70 هزار نفر اعلام کرد و گفت: «ایران رتبه اول ابتلا به این بیماری را در خاورمیانه دارد.»
گلایه از وضعیت انجمن ام اس
به گزارش فانا، این آمار از افزایش ابتلا به ام اس در کشور خبر می دهد و این سؤال را مطرح می کند که وضعیت سلامت و معیشت 70 هزار بیمار مبتلا به ام اس چگونه است؟ در کنار حمایت های دولتی این بیماران تحت حمایت انجمن ام اس هستند اما آیا این انجمن به تنهایی می تواند پاسخگوی مطالبات آنها باشد. تعدادی از بیماران ازعملکرد آن گله مند هستند وعنوان می کنند که کارکنان انجمن شرایط جسمی و روحی آنها را درک نمی کنند.

انجمن ام اس، مرکزی است که در راستای حمایت از این مبتلایان همچنین کمک به بهبود و ارتقای وضعیت علمی، پژوهشی، دارویی، درمانی، آموزشی، توانبخشی، بستری و خانوادگی آنان ایجاد شده است.

شقایق یکی از بیماران مبتلا به ام اس می گوید: «بیماران توقع دارند که کارمندان انجمن شان دلسوز باشند اما انگار اعضای انجمن آنقدر بیمار در طول سال دیده اند که دیگر از رنج و غم چیزی نمی فهمند.»

چرا کارکنان انجمن با بیماران به تندی و شدت رفتار می کنند؟

شقایق می گوید: «در حقیقت نه بیماران دقیق از انتظارات خود اطلاع دارند و نه کارکنان از خدماتی که باید ارائه دهند. من تا به حال کسی را ندیده ام که به انجمن ام اس برود و راضی از آنجا برگردد. با قاطعیت می گویم هر کسی که به آنجا مراجعه کرده عصبی و ناراحت به خانه اش برگشته است.»

دل پر دردی دارد، رنج هایش یکی دو تا نیستند. انگار غصه هایش تمامی ندارند. او چیز زیادی از انجمن نمی خواهد فقط می خواهد که به عنوان یک بیمار شایطش را درک کنند. گویی شرایط جسمی و روحی اش وخیم شده و انجمن ام اس هم مرهمی برای زخم هایش نیست. راه حلی برای به وجود آمدن اعتماد میان بیماران و اعضای انجمن مطرح می کند: «با استخدام مبتلایان به ام اس هم اشتغالزایی برای افراد ایجاد می شود و هم اعتماد آنها به انجمن جلب خواهد شد.»

انجمن ام اس هر ساله به مناسبت روز جهانی «ام اس»کنسرت و برنامه هایی برای بهبود حال روحی بیماران در نظر می گیرد تا با پخش موسیقی و برگزاری مراسم مختلف آنها ساعت های شادی را در کنار دوستان بیمارشان داشته باشند.

بیماران از وضعیت برگزاری این مراسم هم گله مند هستند و می گویند سهم شان نسبت به کارکنان از این برنامه ها بسیار ناچیز است: «زمانی که برخی بیماران برای گرفتن بلیت کنسرت به انجمن آمدند بلیتی برای آنها باقی نمانده بود.

خود بیماران دیدند که کارکنان چندتاچند تا بلیت برای خود برداشتند.اینگونه مسائل موجب ناراحتی بیمارانی می شود که از جهات گوناگونی در زندگی تحت فشار هستند.»
امتیازی برای بیماران درنظر نمی گیرند

به گفته پزشکان کاهش استرس به اندازه دارو در درمان این بیماری مؤثر است. بیماران می گویند روحیه شان زمانی که به انجمن می روند تخریب می شود. آنها می خواهند این مکان همان طوری که از اسمش مشخص است فقط مکانی آرام برای ارائه خدمات به بیماران دچار ام اس باشد.

زهرا یکی دیگر از مبتلایان به ام اس می گوید: «زمانی که پایان نامه ام را تحویل انجمن دادم تا کارگاه آموزشی ای را برای حل مشکلات بیماران ارائه کنم، مسئول انجمن گفت که خیلی ها در نوبت هستند؛ حالا حالاها نوبت تو نمی شود. وقتی از او هم می پرسم که آیا همه شرکت کننده ها بیمار ام اس هستند، پاسخ منفی می دهد. خب، من به عنوان یک فرد دچار این بیماری انتظار دارم امتیاز بیشتری برای مبتلایان نسبت به دیگران قائل شوند.»

بازارچه های خیریه و مراسم متعددی برای کمک به بیماران دچار ام اس برگزار می شود. همه اغلب فکر می کنند بعد از برگزاری این مراسم، بار کوچکی از مشکلات زندگی مبتلایان به بیماری های سخت و دشوار برداشته خواهد شد اما بیماران اعتقاد دیگری دارند: «این مراسم فقط به نام ما است و به کام دیگران.»

زهرا عاجزانه می گوید: «کاش حداقل بعد از برگزاری آن همه مراسم، مرکزی برای فیزیوتراپی بیماران می ساختند که هزینه اش کمتر برای بیمار آب می خورد.»

گویا مسئولان انجمن جواب درستی هم به انتقاد ها و شکایات بیماران نمی دهند. بیماران هم از این وضعیت ناراضی هستند و می گویند: «هر زمان که به اعضای انجمن از مشکلاتمان می گوییم تنها با این جمله که رسیدگی می کنیم، صدای مان را در گلو خفه می کنند، به هیچ یک از انتقادهای ما رسیدگی نمی شود. انجمن ام اس حتی امانتدار مشخصات بیماران نیست. به طوری که چند روز گذشته من و دیگر دوستان بیمارم در یک کانال به صورت ناخواسته عضو شدیم. در ابتدا فکر کردیم که این مسأله اتفاقی است اما وقتی یکی از دوستانم گفت که مادرش هم ناخواسته وارد کانال شده به ماجرا مشکوک شدیم. چند ساعت بعد همان دوستم گفت که انجمن شماره همراه مرا ندارد چرا که فقط شماره مادرم را در فرم نوشتم. بعد از این اتفاق بود که فهمیدیم اطلاعات ما در آنجا دست به دست می شود. به خاطر این کانال خیلی از بیماران اعتراض کردند چراکه خیلی از آنها نمی خواهند هویت شان فاش شود. مسئولان انجمن گفتند رسیدگی می کنند اما کانال حذف نشد.»

ما را «مس» نکنید

فیلم سینمایی طلا و مس که جایزه های زیادی از جشنواره فیلم فجر گرفت هم باعث ناراحتی اغلب مبتلایان به ام اس شده است. بیماران می گویند: «مردم بعد از تماشای این فیلم ها فکر می کنند همه مبتلایان به ام اس به مرور زمان فلج می شوند.» آنها می خواهند که انجمن در مقابل این اقدامات واکنش نشان دهد: «اغلب بیماران نمی خواهند هویت شان فاش شود.

فیلم سینمایی طلا و مس داستان زنی را نشان می دهد که بعد از اینکه فهمید دچار ام اس شده ناگهان روی ویلچر افتاد. مردم به خاطر دیدن فیلم های مختلفی که از تلویزیون و سینما پخش می شود تصور غلطی از این بیماری دارند که باعث اختلال در زندگی، ازدواج و کار مبتلایان می شود. من به عنوان یک بیمار هر روز به باشگاه می روم و تمام کارهایم را خودم انجام می دهم اما اگر به مردم بگویم هیچ وقت باور نمی کنند.»

آنها اعتقاد دارند که این فیلم نه تنها کمکی به آنها نکرد که جوغلطی را در جامعه برای آنها بوجود آورد.

انجمن حتی حالمان را نمی پرسد

سارا یکی از قدیمی های انجمن است. او 16 سال است که از بیماری ام اس رنج می برد. به گفته خودش در همان سال های ابتدای بیماری اش به عضویت انجمن ام اس درآمده اما تا به حال مسئولان انجمن اقدام خاصی برای بهبودی اش انجام نداده اند. یکی از خواهرهای سارا هم درگیر این بیماری است، با این تفاوت که دیگر نمی تواند از روی تخت بلند شود. او به عنوان یکی از قدیمی های انجمن حرف های جالبی برای گفتن دارد: «در این 16 سال خاطره خوشی از انجمن ندارم. خواهرم زمینگیر شده و دکتر ها از بهبودی اش ناامید شده اند. هیچ کدام از اعضای انجمن حتی جویای شرایط جسمی خواهرم نیستند، نمی دانند که آیا او هنوز هم نفس می کشد؟»

سارا می گوید: «خواهرم فقط یک خواسته از انجمن داشت که در یکی از برنامه های انجمن دوستانش را ببیند اما مسئولان به بهانه تمام شدن بلیت ها او را دست به سر کرده اند.» او خواسته ای از مسئولان دارد، آن هم نه برای خودش بلکه برای دوستان جوانش: «از مسئولان می خواهم برای بیمارانی که تحصیلات دارند اشتغالزایی کنند. این انجمن باید متعلق به بیماران باشد. زمانی که تعداد کارمندان بیمار استخدام شده در انجمن انگشت شمار هستند چطور توقع دارند که ما را در مکان های دیگر استخدام کنند.»

اخراج از محل کار یکی دیگر از مشکلات این بیماران است. سارا از اخراج چند نفر از دوستانش هم گله می کند. انگار زمانی که صاحب شرکت ها متوجه بیماری دوستان سارا شدند عذر آنها را خواسته اند. او از اطلاع رسانی مجموعه هم گلایه دارد: «نمایشگاهی در ماه های اخیر برای ارائه خدمات توانبخشی برگزار شد که انجمن هم در آنجا غرفه داشت. روزهای آخر نمایشگاه اقوام و فامیل مرا از وجود چنین مراسمی با خبرکردند تا برای بهبود حال خواهرم به آنجا بروم تا اگر امیدی برای بهبودی اش حاصل شده اقدام به درمان کنیم.»

از واریز مبالغی که انجمن مدعی پرداخت آن به بیماران است هم خبری نیست. سارا هم این مسأله را تأیید می کند ومی گوید: «با اطمینان می گویم هیچ پولی به حساب من و خواهرم واریز نمی شود. آنقدر برخوردها بد بوده که دیگر به آنجا نرفته ام. در گذشته انجمن هر ماه مجله ای را به در خانه ها ارسال می کرد که چند وقتی است آن هم ارسال نمی شود. هزینه دارو های ایرانی که اغلب رایگان است اما داروهای خارجی هم که بسیار کمیاب هستند و بیماران کمی موفق به پیدا کردن آنها می شوند.»

نظر مدیران انجمن ام اس چیست؟

«سید حسین وزیری» مدیر عامل انجمن ام اس»، بیان می کند: «داروهای ایرانی به صورت تقریباً رایگان برای بیماران عرضه می شوند و آنها قسمت کمی از این هزینه ها را می پردازند. اگر بیمار توانایی پرداخت این مبلغ را نیز نداشته باشد انجمن هزینه را پرداخت می کند. بیماران اغلب 10 درصد هزینه داروهای خارجی را پرداخت خواهند کرد. با اینکه این درصد ناچیز است اما این هزینه به صورت تقریبی به 600 هزار تا یک میلیون تومان می رسد. نصف این رقم را یک ماه درمیان معاونت دارو و درمان دانشگاه علوم پزشکی پرداخت می کند.»

وی در ادامه اظهار می کند: «انجمن هفته ای یک بار هم به صورت رایگان برای بیماران جلسات روانشناسی و مشاوره پزشکی برگزار می کند. بخش بزرگی از مشکلات بیماران به علت آشنا نبودن با امور بیمه است بنابراین حتی بیمارانی که در خصوص بیمه های خود سؤال دارند نیز در این جلسات حاضر و توسط مشاوران راهنمایی می شوند.»

وزیری با اشاره به اینکه میزان کمک به بیماران در حوزه های مختلف وابسته به کمک خیرین است، می گوید: «خیرین انتخاب می کنند که در کدام یک از حوزه های درمانی، دارویی یا معیشتی به بیماران کمک کنند بنابراین کمک های معیشتی که برای مبتلایان به ام اس انجام می شود بستگی به کمک خیرین دارد البته کمک هایی که به صورت یارانه به برخی بیماران پرداخت می شود بر اساس وضعیت آنها متفاوت است.»

مدیر عامل انجمن ام اس، بیان می کند: «کمک های خیرین نسبت به سال های گذشته افزایش داشته بنابراین انجمن توانسته خدمات بیشتری را به بیماران ارائه دهد اما به صورت قطعی هر چه کمک کنیم برای این بیماران کم است. با جسارت می توانم بگویم در حوزه دارو و درمان کم نگذاشتیم.»

وی در پاسخ به اینکه چرا برخی کارکنان انجمن با بیماران برخورد صحیح ندارند، اظهار می کند: «سالانه چندین هزار نفر برای دریافت خدمات به انجمن مراجعه می کنند و ممکن است گاهی آن طور که انتظار دارند کارکنان با آنها برخورد نکنند. بیماران می توانند شکایات و انتقادهای خود را انتقال دهند تا ما به صورت قاطع با آن کارکنان برخورد کنیم.»

وزیری می گوید: «بخشی از کارکنانی که به صورت جدید استخدام شده اند از خود بیماران ام اس هستند و دیگر کارکنان نیز در خانواده خود اغلب یک فرد مبتلا به این بیماری دارند.»

وی در خصوص بازارچه های خیریه ای که توسط انجمن برگزار می شود، بیان می کند: «چندین بازارچه خیریه راه اندازی کرده ایم که همه درآمد های آن صرف بیماران شد. در جشنواره غذا هم که خود بیماران غذا تهیه کرده بودند پولش را برای آنها هزینه کردیم. تنها هدف اصلی انجمن از برگزاری این مراسم اطلاع رسانی و آشنایی با این بیماری است.»

مدیر عامل انجمن ام اس در پاسخ به اینکه چرا برخی بیماران از محرمانه نبودن اطلاعات آنها در انجمن شکایت دارند، می گوید: «همه اطلاعات در انجمن به صورت محرمانه نگهداری می شود. شماره های بیماران در اختیار هیچ فردی بجز افراد داخل انجمن نیست.»

فاطمه هاشمی معاونت خدمات اجتماعی انجمن ام اس بیان می کند: «مبتلایان به ام اس اغلب از نظر سلامت و معیشت درگیر مشکلات فراوانی هستند و تصور می کنند راه حل همه این مشکلات در انجمن ام اس است. این تصور باعث می شود آنها در برخی موارد از عملکرد کارکنان ناراضی باشند. حق با بیماران است و ما همه حق را به آنها می دهیم بنابراین اگر رفتار با بیماران دچار ایراد است باید اصلاح شود.»

هاشمی در خصوص کم بودن رقم پولی که به صورت یارانه به بیماران پرداخت می شود، اظهارمی کند: «مبلغی کمتر از 100 هزار تومان نداریم.»

وی در پاسخ به اینکه چرا به برخی بیماران مبتلا به ام اس در روز جهانی این بیماری و مراسم دیگر بلیت کنسرت و مراسم مختلف داده نمی شود، می گوید: «مراسم مختلفی را انجمن برای بیماران برگزار می کند. ظرفیت اغلب این برنامه ها کم است و فقط 500 تا 600 بیمار می توانند در آن شرکت کنند البته انجمن مراسم دیگری را نیز برای کسانی که نتوانستند در کنسرت ها شرکت کنند در نظر می گیرد. برخی بیماران می خواهند در همه برنامه ها باشند و نارضایتی ها به این علت است.»
منبع : روزنامه ایران
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما
کد امنيتی


آخرین عناوین
شرکت های برگزیده