به گزارش خبرنگار فانا، عقيل آريننژاد فيضآبادی مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری دارویی تامین (تیپیکو) در یک نشست خبری اظهاراتی را مطرح کرد که اهم آنها به شرح زیرند:
- براساس آخرین آمارهای منتشر شده، سهم تیپیکو در بازار دارویی کشور از نظر ریالی حدود ۱۵ درصد و از نظر عددی حدود ۲۰ درصد است.
- زمانی که مدیرعامل تیپیکو شدم، حدود ۴۰ کرسی هیات مدیره در شرکتهای تیپیکو خالی بود، برخی شرکتها کارت بازرگانی نداشتند و نمیتوانستند مواد اولیه وارد کنند و حتی ارزهای آنها سوخته بود.
- در حال حاضر تمام کرسیهای هیات مدیره در شرکتهای تیپیکو پُر شدهاند و بیشتر هم از نیروهای داخل تیپیکو برای پُر کردن این کرسیها استفاده شده است.
- به نظر من بالاترین مسوولیت اجتماعی تیپیکو و شرکتهای آن این است که سودده باشند.
- قبل از حضور من در تیپیکو، نیمی از کمیتههای حسابرسی شرکتها فعال نبودند که همه آنها را فعال کردیم.
- تا پیش از حضور من در تیپیکو، حدود ۹۵ درصد از سود شرکتها در مجامع تقسیم و عملا توان سرمایهگذاری از شرکتها گرفته میشد. در دوره مدیریت من، میزان تقسیم سود به حدود ۷۰ درصد کاهش یافته است.
- برنامه امسال شرکتهای تیپیکو در زمینه افزایش سرمایه شامل حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان از محل سود انباشته، حدود ۱۰۰۰ میلیارد تومان از محل آورده سهامداران و ۲۱ هزار میلیارد تومان از محل تجدید ارزیابی داراییها است.
- بخش خصوصی در سالهای اخیر در حال سهم گرفتن از بازار دارویی کشور بوده و تیپیکو هم باید در این زمینه سرمایهگذاری کند. در این راستا ۳۵۹۰ میلیارد تومان پروژه در شرکتهای زیرمجموعه تیپیکو در حوزههایی مانند اصلاح GMP خطوط، حوزههای جدید دارویی و مواد اولیه دارویی، داروهای هایتک و ژنریک، اقلام و ملزومات بستهبندی و ... تعریف شده است که از نیمه دوم امسال شروع خواهند شد.
- امسال حدود ۵۵۰ میلیارد تومان پروژه در شرکتهای تیپیکو افتتاح شده یا میشوند.
- کارخانه جدید شرکت شیمی دارویی داروپخش در کرمانشاه به زودی افتتاح میشود.
- بسیاری از خطوط تولید دارو استانداردهای لازم و حتی GMP وزارت بهداشت را ندارند. این موضوع به مانعی برای توسعه صادرات تبدیل شده و باید به سمت اصلاح و بازسازی خطوط فعلی و دریافت GMP برویم.
- حتی در زمینه توسعه صادرات به عراق و افغانستان نیز عمدهترین مانع نداشتن GMP و استانداردهای لازم است.
- در حوزه GMP طی سال جاری، ۳۹ مورد تمدید GMPهای فعلی در حوزه دارو، ۵ مورد دریافت GMP جدید در حوزه دارو، ۸ مورد تمدید پروانه GMP در حوزه مواد اولیه و ۱۲ مورد دریافت GMP از کشورهای مقصد صادرات انجام شده است.
- در ۱۴۰۳، ۵۰ محصول دارویی جدید توسط شرکتهای تیپیکو برای نخستین بار وارد بازار دارویی کشور میشوند.
- صادرات داروی شرکتهای تیپیکو در هفت ماهه امسال با رشد ۳۰۰ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال قبل به حدود ۴.۵ میلیون دلار رسید. عراق، افغانستان، سوریه و تاجیکستان عمدهترین بازارهای صادراتی تیپیکو هستند.
- امکان صادرات به بسیاری از بازارها را نداریم چون نه داروهایمان در این کشورها ثبت شدهاند و نه GMP لازم را داریم.
- صادرات مواد اولیه دارویی تیپیکو در هفت ماهه امسال با رشد ۳۴ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته به حدود ۱۰.۲ میلیون دلار رسید.
- مجموع صادرات دارو و مواد اولیه دارویی تیپیکو در هفت ماهه امسال به ۱۴.۷ میلیون دلار رسید. برنامه صادرات برای سال جاری ۴۰ میلیون دلار شامل ۲۰ میلیون دلار دارو و ۲۰ میلیون دلار مواد اولیه دارویی است.
- تیپیکو در حوزه مواد اولیه دارویی و توزیع دارو به ترتیب ۴۰ و ۳۰ درصد در بازار کشور سهم دارد.
- صنعت دارو در سختترین دوران خود بسر میبرد و با مشکلات زیادی به ویژه تامین نقدینگی و تاخیر در پرداخت مطالبات مواجه است.
- ارز هست اما ریال آن را نمیتوانیم تامین کنیم.
- کل مطالبات صنعت دارو از مراکز دولتی به حدود ۲۵ همت رسیده است که از این رقم حدود ۱۰ همت مربوط به مطالبات تیپیکو از مراکز دولتی میشود.
- مصوبه پرداخت مستقیم مطالبات از سازمان برنامه و بودجه به ذینفعان نهایی یعنی شرکتهای دارویی میتواند کمککننده باشد.
- در مهر ماه حدود یک همت از مطالبات خود را دریافت کردیم.
- در نیمه نخست سال جاری بدون احتساب شرکتهای تیپیکو، سود شرکتهای دارویی بورسی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته حدود ۵۳ درصد کاهش یافت که این کاهش بیسابقه است.
- تلاش میکنیم امسال تیپیکو به سرآمد هلدینگهای دارویی کشور تبدیل شود و بتوانیم بخشی از سهم بازار از دست رفته این هلدینگ را دوباره بدست آوریم.
- قول میدهم در بهمن یا اسفند ماه سال جاری بار دیگر در یک نشست خبری درباره عملکرد تیپیکو توضیح دهم.