کارشناس امور دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد درباره مصرف خودسرانه پماد تریامسینولون ان ان و بروز عوارض خطرناک در کودکان هشدار داد.
به گزارش فانا، دکتر اعظم الیاسی کارشناس امور دارویی معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد گفت، تریامسینولون ان ان (Triamcinolone-Neomycin-Nystatin) پماد موضعی است که علاوه بر تریامسینولون که نوعی کورتون میباشد حاوی نئومایسین (نوعی آنتی بیوتیک) و نیستاتین (نوعی ضدقارچ) نیز هست. وی ادامه داد، اين دارو در درمانكانديدياز پوستي (نوعی بیماری قارچی) و التهاب پوست همراه باعفونت كانديديایي يا باكتريایي و همچنین کنترل التهاب ناشی از راش پوشک تجويز ميشود و حداکثر زمان مصرف پیوسته دارو دو هفته است. دکتر الیاسی هشدار داد، نازکی پوست و عروق سطحی پوست و در پی آن افزایش عفونتهای ویروسی و قارچی از عوارض استفاده نامناسب و طولانی مدت پمادهای کورتونی است.
وی در خصوص مصرف داروهای کورتيکواستروئيد موضعی برای کودکان و نوزادان توصیه کرد، به دليل پوست نازک و مرطوب کودکان و بویژه نوزادان به عوارض جانبی استروئيدهای موضعی خيلی حساس ترند و اين داروها بيشتر جذب بدن شده و گاها در مصارف طولانی مدت باعث کاهش رشد قدی کودک و کوتاه قد شدن می شود. وی افزود، استروئيدهای بسيار قوی به هيچ وجه نبايد برای کودکان زير يکسال مورد استفاده قرار گيرند و در کودکان بزرگتر نيز در صورت امکان برای مدت زمان خيلی کوتاه تحت نظر پزشک جهت کنترل التهابات استفاده گردد.
این کارشناس دارویی معاونت غذا و دارو تصریح کرد، پوشاندن آن قسمت از پوست کودکان که تحت درمان با استروئيدهای موضعی قرار گرفته درست نمی باشد زيرا اين امر جذب استروئيد را افزايش می دهد که اين مورد خصوصا در مورد پوشک کردن کودکان بسيار مهم است و به هيچ وجه نبايد کودکان را در زمان استفاده از استروئيدهای موضعی پوشک کرد و خصوصا پوشک های با جنس پلاستیکی سبب تشدید التهاب و قرمزی می شوند و بهتر است از لباس های نخی و راحت در صورت ایجاد راش پوشکی استفاده گردد.
وی خاطر نشان کرد، استفاده از استروئيدها فقط در صورتيکه ساير راهکارهای درمانی برای رفع ادرار سوختگی موثر نباشد و فقط و فقط برای دوره های کوتاه مدت در کمترين مقدار ممکن و با استفاده از ضعيف ترين استروئيدها مجاز می باشد. دکتر الیاسی تاکید کرد، مصرف این پماد در دوره بارداری و شیردهی ممنوع است و صرفا در صورت نیاز جدی به این پماد و با تجویز پزشک میتوان در دوران بارداری از این دارو استفاده کرد. ضمن اینکه مصرف این دارو برای التهابات پوست صورت (جوش)، زخم های باز، سوختگی ها و بریدگی ها و شقاق سینه، خارش و التهاب بعد از گزش نیش حشرات یا بعد از شیو کردن مناسب نمی باشد. وی در پایان متذکر شد، این دارو و سایر داروها فقط با توصیه پزشک یا داروساز تهیه و از مصرف خودسرانه آن اجتناب شود و هرگونه عارضه مشاهده شده با این دارو در سامانه adr.ttac.ir ثبت گردد.