اُرتزهای رسیپیکال گیت (RGO) یا "اُرتز با قابلیت راه برنده متقابل"، نام وسیله کمکی دارای مفصل است که فرد دچار ضایعه نخاعی که بر روی ویلچر مینشیند میتواند بعد از طی سه دوره ۲۱ روزه آن را بپوشد، عصا بزند و به کمک آن راه برود.
به گزارش فانا، رضا وهاب کاشانی، مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی دانشگاه علوم بهزیستی به معرفی یکی از محصولات شاخص این مرکز، که با حوزه تحقیقاتی خود او نیز مرتبط است، پرداخت و گفت: یکی از محصولاتی که کاربرد زیادی دارد، "مفاصل اُرتز با قابلیت راه برنده متقابل" یا Reciprocating gait orthosis است.
وی تصریح کرد: افرادی که دچار ضایعه نخاعی شدهاند و بر روی ویلچر مینشینند، باید طی فرآیند توانبخشی بتوانند از ویلچر پایین بیایند و راه بروند. این راه رفتن ممکن است در محیط درمانی، خانه یا بیرون باشد و در هر صورت افراد توانخواه نیازمند یک اُرتز خاص یا وسیله کمکی (brace) هستند.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی یادآور شد: اُرتزها دارای مفاصلی هستند که عکس هم عمل میکنند و حرکت خم شدن یک مفصل، باعث صاف شدن مفصل دیگر شده و اُرتز با نوسان تنه فرد حرکت میکند.
کاشانی گفت: بنابراین کسی که بر روی ویلچر به مرکز درمانی آمده باید بتواند بعد از سه دوره ۲۱ روزه بریس را بپوشد، عصا بزند و ایستاده راه برود.
تولید محصول و سودآوری ۵۰ درصد واحدهای مرکز رشد
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر ۱۴ شرکت فناور در مرکز رشد مستقر و از این تعداد سه شرکت دانشبنیان هستند، گفت: فعالیت این شرکتها در حوزه تخصصی خود و در زمینه توانبخشی است؛ حتی شرکتی در مرکز مستقر شده که در زمینه توانبخشی کتاب تألیف و ترجمه میکند.
مدیر مرکز رشد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی افزود: در کنار این شرکتها، ۶ هسته فناور فعالیت میکنند. در این هستهها افرادی که دارای ایده نو در حوزه توانبخشی هستند، میتوانند تسهیلات بلاعوض یا وام دریافت کنند. ما امیدوار هستیم که ایده این هستهها به موفقیت انجامیده و منجر به این شود که آنها استقرار خود را در مرکز دریافت کنند و بعد هم در قالب شرکت از مرکز خارج شده و تولیدات تخصصی خود را در حوزه توانبخشی به جامعه ارائه دهند.
کاشانی با بیان اینکه بالای ۵۰ درصد از واحدهای مستقر در مرکز رشد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی به تولید محصول و سودآوری رسیدهاند، اظهار کرد: یکی از شرکتها آمادگی صادرات محصول را پیدا کرده و سایر شرکتها هم پشت خط صادرات هستند؛ اما باید استانداردهایی از قبیل ISO و FDA را بگیرند که بتوانند از خط صادرات بگذرند. به عبارتی در حال حاضر مانع اصلی آنها برای صادرات، هزینههای ایجاد این استانداردها و نبود ابزار استاندارد در ایران است.
قادر به ارائه تسهیلات در زمینه دریافت استانداردهای بینالمللی نیستیم
وی خاطرنشان کرد: استانداردهای اداره تجهیزات پزشکی، استانداردهای داخلی محسوب میشوند؛ بدین معنی که چند دانشگاه داخلی محصول را بررسی و تأیید میکنند و بعد محصول پروانه و شماره استاندارد دریافت میکند.
مدیر مرکز رشد فناوری تجهیزات پزشکی و توانبخشی ادامه داد: لازمه صادرات محصول به سایر کشورها این است که آن محصول از سوی کشور خارجی ارزیابی و بر روی آن کارهایی انجام شود تا استانداردهای بینالمللی را دریافت کند. این امور نیز مستلزم صرف هزینههای سنگین است. در حوزه توانبخشی هم دریافت استانداردهای بینالمللی با محدودیت همراه بوده و تنها یکی از شرکتهای قدیمیتر ما توانسته با صرف هزینه، این استانداردها را دریافت کند.
کاشانی در پاسخ به اینکه آیا راهکاری برای کمک به شرکتها جهت صرف چنین هزینههایی از سوی مرکز رشد دیده شده یا خیر، تصریح کرد: ما قادر به ارائه تسهیلات در این حوزه نیستیم، اما وزارت بهداشت در فکر است که حمایتهایی در این راستا ترتیب دهد.
وی در پایان افزود: سنگینی هزینههای دریافت استانداردهای بینالمللی، ارتباطی با تحریمها ندارد و این هزینهها همیشه بالا بوده است.