جلسه مشترک هیئتمدیرههای تشکلهای دارویی با حضور دکتر غلام حسین مهرعلیان مدیر اداره کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو عصر روز شنبه 9 شهریور به میزبانی سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران در باغ موزه دفاع مقدس برگزار شد.
به گزارش فانا، در ابتدای جلسه دکتر احمد شیبانی رئیس هیئتمدیره سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، ضمن خوشآمد گویی به حضار گفت:. ما در یک خانوادهایم و یک هدف مشترک داریم که تأمین بهموقع و با کیفت دارو است و به دنبال آن مطالباتی نیز داریم که بسیار شبیه هم است.
وی با بیان اینکه شایعات پیرامون حوزه دارو شدت گرفته است افزود: متاسفانه فضای رسانه ای و کانال های خبری مرتبط با دارو به شدت کم لطفی میکنند و به برخی شایعات دامن میزنند. در زمان درج هر خبری باید از صحت آن اطمینان حاصل کنند اما چنین کاری را نمیکنند و باعث ایجاد شبهه میشوند.
دکتر شیبانی اظهار کرد: همواره تلاشمان این بوده است وضع دارو سامان گیرد. خانواده دارو خانوادهای با اصالت و نجیب است و این نجابت باید با همدلی با یکدیگر ادامه پیدا کند. نباید اجازه دهیم بحثهای کذب ادامه پیدا کند و باید با چنین نشستهایی ایجاد همدلی کرده و به وزارت بهداشت کمک کنیم.
دکتر ناصر ریاحی رئیس هیئتمدیره اتحادیه واردکنندگان دارو، در ادامه جلسه عنوان کرد: خوشبختانه موج مبارزه با فساد در کشور به راه افتاده که اتفاق خوب و دلگرمکنندهای است، فساد ممکن است در همه حوزهها وجود داشته باشد و حوزه دارو نیز از این قاعده مستثنا نیست. اگرچه همه میدانیم حوزه دارو به دلیل نظارتهای فراوان کمتر از سایر حوزهها مشکلی از این نظر وجود دارد. در این روزها نباید به اخبار کذب و ملتهب کننده دامن بزنیم و صحبتهایی را عنوان کنیم که جامعه را نگران کند. من معتقدم صنعت دارو فخر صنایع ایران است.
وی بابیان اینکه در استان تهران حدود هفتصد استارت آپ وجود دارد افزود: چهارصد استارت آپ در حوزه سلامت فعالیت میکنند که سیصد عدد از آنها در حیطه دارو کار میکنند که باعث افتخار است.
در ادامه جلسه دکتر ابراهیم هاشمی رئیس هیئتمدیره انجمن پخش دارو و مکمل انسانی ضمن تشکر از برگزاری جلسه گفت: اگر دست ما ازنظر مالی خالی باشد اوضاع تأمینکننده نیز مساعد نخواهد بود و اگر اوضاع آنها خوب نباشد به همین ترتیب اوضاع دیگر حوزههای دارو نیز مساعد نخواهد بود
دکتر کبریایی زاده نایبرئیس سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران اظهار کرد : امروز در بهترین شرایط زمانی قرار داریم که بتوانیم در مورد سیاستهای دارو صحبت کنیم.
وی با بین اینکه در زمان جنگ همه باهم دست در دست یکدیگر دادیم تا توسعه دارو اتفاق بیفتد افزود: استراتژی واحد مهم است و در حال حاضر در حوزه دارو استراتژی واحدی نداریم. کمک به وزیر داروساز با توسعه دسترسی راحت آحاد جامعه به دارو باید یک استراتژی واحد باشد.
دکتر کبریایی زاده در ادامه افزود: اگر تشکل هیئتمدیرههای گروههای دارویی منجر به دبیرخانه یا ساختاری نشود که همدلی و همکاری داشته باشند، منجر به تکرویها خواهد شد که به همه آسیب خواهد زد. پیشنهاد میکنم تشکلها را به سمت دبیرخانهای واحد ببریم و در آن صورت همگرا و همدل خواهیم شد.
در ادامه جلسه دکتر مرتضی خیرآبادی گفت: ما خواهان آن هستیم که مصوبهای در دولت مشخص شود که قیومیت وزارت صنایع بر ارز دارو برداشته شود. از ابتدای امسال شش لیست تعرفه به بانک مرکزی ارسالشده است که هر شش تعرفه توسط وزارت صمت به بانک مرکزی ارسالشده. در مورد ردیفهای خودمان میتوانیم صحبت کنیم اما در مورد ردیفهایی که از وزارت صمت میرود هیچ خبری نداریم. امیدواریم تعیین ردیفهای بودجه توسط وزارت بهداشت صورت گیرد یا دستکم هیئتی مشخص شود و تعرفهها بازنگری شود.
در ادامه جلسه مهندس فرامرز اختراعی گفت: تحولات ناشی از توسعه تکنولوژی اطلاعات موجب شده است که اطلاعات بهسرعت در اختیار دیگران قرار بگیرد. ما بهعنوان کشوری جهانسومی در خیلی از حوزهها ضعف داریم و حوزه رسانه نیز یکی از آنهاست. اما باید بدانیم بسیاری از وقایعی که امروز شاهد آن هستیم مانند دستگیری برخی از مدیران به جرم فساد به خاطر همین تحول است که در رسانه صورت گرفته است.
او بابیان اینکه شرایط عمومی کشور در حوزه اقتصادی شرایط خاصی است افزود: تحریمها و کاهش درآمد ناخالص ملی وضع را بدتر کرده است. در این تنگنای اقتصاد دارو طبیعتاً به همه مخصوصاً به بخش واردات دارو فشار میاید. کمبود جدی است و باید عرصهای که کمتر ارز مصرف میکند را فعال نگه داشت.
مهندس اختراعی گفت: بحث تولید ملی نیز مهم است. منابع را باید به کمک نظام دارو آورد. بههرحال این دوران نیز میگذرد و اگر در این دوران منابع تأمین شود نیازی به وام گرفتن از بانکها نخواهیم داشت. قطعاً این مسیر دشواریها دارد ولی باید تحمل کرد.
دکتر حسام الدین مدنی رئیس تولیدکنندگان و صادرکنندگان داروهای بیوتکنولوژی پزشکی ایران در ادامه جلسه گفت: افرادی که در این جمع هستند عمده تأثیرگذاران صنعت داروی کشور هستند که ضربه به هرکدام از سندیکاها و بخشها میتواند ضربه به امنیت سلامت و اقتصاد کشور باشد. سیاستهایی درزمینه دارو نوشته و اعمال میشود بدون آنکه از جمع بزرگان دارو نظرخواهی شود.. تشکیل یک دبیرخانه میتواند صحبتهای ما را همگرا و هماهنگ کند. با تشکیل این دبیرخانه میتوانیم بفهمیم مشکلات عمومی همهمان چیست و برای آن چارهجویی کنیم.
او بابیان اینکه یکی از مشکلات دارو ارز دولتی است گفت: ما مدتهاست میگوییم ارز دولتی نمیخواهیم . باید برای این موضوع برنامهریزی شود و آن را به گوش مسئولان ردهبالا رساند و برایش تصمیمگیری کرد
در ادامه جلسه دکتر حمید خویی رئیس انجمن داروسازان تهران، گفت: ارتقای کیفیت فعلاً پاشنه آشیل صنعت دارو است و اگر اصلاح نشود صادرات نیز موفق نخواهد بود. باید راههای رسیدن به کیفیت بالاتر را برسی کنیم و به آنها دسترسی پیدا کنیم. . وزیر خودشان عنوان کردهاند در ارتقای سطح کیفی دارو تلاشی دیده نمیشود پس ایشان دغدغهمند هستند و ما نیز باید از این فرصت استفاده کرده و شرایط را برای ارتقای کیفیت دارو بالا ببریم.
در ادامه جلسه دکتر جلیل سعید لو نایب رییس انجمن صنفی تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی ، دندانپزشکی و آزمایشگاهی، گفت: داروخانه ویترین صنعت داروست و نهایتاً اگر مردم از داروخانه ناراضی بیرون بروند دچار شبهه و ناراحتی خواهند شد. همه داروسازانی که فارغالتحصیل میشوند آینده شغلیشان را بیشتر در داروخانه میبینند.
او بابیان اینکه داروخانههای آموزشی باید صرفاً آموزشی باشند گفت: هر نهاد دولتی میخواهد یک داروخانه داشته باشد و جلوی این روند باید گرفته شود .
در ادامه جلسه مهندس شکراله معماریان، عضو محترم هیئت مدیره اتحادیه واردکنندگان دارو گفت: در حال حاضر شرایط دارو سخت و حساس است. واقعاً تحریمها مشکلاتی به وجود آورده که همه صنایع را مورد آسیب قرار داده و صنعت دارو نیز یکی از آنهاست.
او گفت: اگر بخواهیم مسائل دارو را دستهبندی کنیم یکی از آنها موضوع سنتز داروهایی است که میخواهیم تولید کنیم و یکی هم فرمولاسیون است. ما در قسمت فرمولاسیون توانستهایم پیشرفت کنیم و فکر نمیکنم کسی در این جمع معتقد باشد داروی ایرانی داروی بدی است. ممکن است مثل برخی از کشورها برخی از داروهای ما مشکل داشته باشند اما درنهایت اغلب آنها دارای کیفیت هستند و بیماران نیز از آنها راضی هستند. در تولید مواد اولیه نیز خوب عمل کردهایم اما هنوز جای کارداریم.
وی در خصوص سنتز نیز افزود: به دوستانی که در این زمینه فعال هستند پیشنهاد دادیم مواد اولیه را بهجای واردات در کشور سنتز کنیم و در تولید از آن استفاده کنیم. تولید تحت لیسانس ما کم است و اغلب تولیدات ما داخلی هستند. امیدوارم کمیتهای تشکیل شود که بخشها و سندیکاها را به هم نزدیک کند.
در ادامه جلسه دکترزرگرزاده گفت : آقای وزیر گفتند شرکتهای داروسازی پروپوزال خود را به وزارت ارسال کنند. پورپوزال دارویی را چه کسی غیرازاین تشکلها میتواند ارائه کند؟ کمیتههای هماهنگی باید بهسرعت تشکیل شوند و ما بهسرعت سند ملی صنعت داروسازی کشور را ولو با نقص در دوره وزارت دکتر نمکی به تصویب برسانیم.
او در خصوص کیفیت داروهای تولید داخل گفت: متأسفانه در طی مهرومومهای اخیر ارز دولتی و نیمایی گرفتهایم و تحریمها باعث شدهاند که بُعد کیفیتی و GMP کمتر موردتوجه قرار گیرد. ما در حالی میخواهیم از کیفیت داروی داخلی دفاع کنیم که از بستر ساخت این داروها خیلی مطمئن نیستیم
در پایان جلسه دکتر غلامحسین مهرعلیان مدیر اداره کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو گفت : شرایط دارویی کشور علیرغم تمامی مشکلات در وضعیت خوبی قرار دارد و این را از رضایت مردم میتوان فهمید. من شخصاً هفتهای چند بار بازدید سرزده از مراکز درمانی دارم و این موضوع را از نزدیک میبینم و خدا را شکر مردم ازنظر تهیه دارو هیچ دغدغهای ندارند..
او بابیان اینکه مردم اعتماد زیادی به صنعت دارو دارند افزود: ممکن است اخباری را بشنویم که خلاف این موضوع باشد اما بدنه مردم هنوز به داروی داخلی اعتماد دارد چراکه آن را مصرف کرده و جواب گرفته است. هرجا صحبت از علم و پیشرفت است صحبت دارو به میان میاید و این برای ما افتخار بزرگی است.